niedziela, 20 grudnia 2015

Przepis na pierniczki


Dziś Lubię Tworzyć od kulinarnej strony ;) Zamierzam Was bowiem zapoznać z mega łatwym przepisem na świąteczne pierniczki. Dlatego, kto nigdy nie podejmował się zadania pieczenia tychże wypieków, niech od razu szykuje niezbędne składniki :)

Wpis ten zamieszczam na specjalną prośbę Kaśki H. Pragnę Cię tym samym przeprosić, że czynię to dopiero teraz. Niestety sytuacje losowe mi to uniemożliwiły :( A że święta dopiero za kilka dni, toteż bez problemu zdążysz jeszcze upiec swoje pierniczki:)


Ps. Wielkie podziękowania dla mojej Mamy, bo to od Niej otrzymałam niniejszy przepis :* :)


Potrzebne składniki:
- 1/4 szklanki miodu;
- 80 g masła/margaryny;
- pół szklanki cukru pudru;
- 1 jajko;
- 2 i 1/4 szklanki mąki;
- 1 łyżeczka sody;
- 2 łyżki przyprawy korzennej.

Sposób działania:

1. Do rondelka wrzucamy masło, miód i przyprawę korzenną. Całość mieszamy, aż do całkowitego rozpuszczenia się masełka (nie gotujemy!!!). Pozostawiamy do wystygnięcia.




2. Do miski wrzucamy mąkę, cukier, sodę, jajko oraz rozpuszczone w rondelku: masło, miód i przyprawę. Wszystko mieszamy (najpierw łyżką, a później ręką).
Jeśli ciasto jest zbyt kleiste, dodajemy nieco mąki (masa nie może być jednak zbyt twarda!!!).

3. Ciasto owijamy folią spożywczą i wkładamy na ok. 1 godzinę do lodówki.


4. Kiedy ciasto będzie już odpowiednio schłodzone, wówczas je rozwałkowujemy (powinno mieć grubość ok. 0,5 cm) i wycinamy pożądane kształty.



5. Pierniczki pieczemy przez ok. 10 minut w temperaturze 160 - 180 stopni Celsjusza.



Pozostaje nam jeszcze najprzyjemniejsza część, czyli dekorowanie naszych ciasteczek. Tu możecie puścić wodze fantazji ;)

TU znajdziecie fajny patent, mający na celu ułatwienie procesu zdobienia ;)


Czekam z niecierpliwością na zdjęcia Waszych korzennych wypieków ;)




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz