Ciasteczka w kształcie herbaty (dla babci i dziadka) - przepis
Która babcia nie kocha ciasteczek (?) ;) Co więcej, która babcia nie kocha ciasteczek upieczonych przez wnuka lub wnuczkę (?) :D My takie ciasteczka upiekłyśmy i dzielimy się z Wami przepisem, z którego korzystałyśmy. A muszę przyznać, że są rewelacyjne! :D
Potrzebujemy:
- 300 g mąki pszennej;
- 1 płaską łyżeczkę proszku do pieczenia;
- 70 g cukru pudru;
- 150 g zimnego masła;
- 1 zimne jajko (w rozmiarze M);
- szczyptę soli;
- czekoladę (do dekoracji).
- Wrzucamy do miski: mąkę, pokrojone na drobne kawałki masło, cukier puder, jajko, sól i proszek do pieczenia.
- Całość ugniatamy ręką (lub korzystamy z miksera) do otrzymania zwartej masy.
- Lepimy z niego dużą kulkę, owijamy ją folią spożywczą i umieszczamy w lodówce na ok. godzinkę.
- Po tym czasie ciasto rozwałkowujemy i wykrawamy z niego pożądane kształty (u nas były to serca i formy przypominające torebkę do herbaty - w tym przypadku należy również w górnej części wyciąć otwór - słomką do napojów).\
- Ciastka układamy na blasze, wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 12 minut.
- Po wyjęciu pozostawiamy do wystygnięcia.
- Dalej, rozpuszczamy w kąpieli wodnej czekoladę, maczamy w niej ciastko - mniej więcej do połowy.
- Ciastka nawlekamy na patyczek do szaszłyków i czekamy aż czekolada zastygnie.
- Wtedy przeciągamy przez otwór sznurek (u mnie był to biały kordonek), a na jego końcu mocujemy wcześniej przygotowaną etykietę (zaprojektowałam je przy użyciu CANVA).
Uff... dobrnęłam do końca :D Więcej o naszych ciasteczkowych wypiekach opowiedziałam w TYM wpisie, tak że jeśli jesteście ciekawi efektów naszych cukierniczych działań, to koniecznie tam zajrzyjcie :)
Komentarze
Prześlij komentarz