Przepis na trufle z białej czekolady, mleka skondensowanego i żurawiny
Mam jeszcze w planach zmodyfikowanie niniejszego przepisu i dołączenie do niego kilku składników, które w moim odczuciu jeszcze bardziej polepszą smak takich słodkich pralin. Jak tylko tego dokonam, to - rzecz jasna - z pewnością podzielę się tym z Wami na blogu :) :)
Potrzebne składniki:
- 2 tabliczki białej czekolady;
- ok. 150 g mleka skondensowanego;
- garść suszonej żurawiny;
- wiórki kokosowe/płatki migdałowe/cukier puder (do dekoracji - tu wedle uznania).
+ dodatkowo przyda się:
- garnek;
- miseczka, w której będziemy rozpuszczać czekoladę (porcelanowa/metalowa);
- miseczka wypełniona wiórkami kokosowymi/płatkami migdałowymi/cukrem pudrem;
- łyżka do mieszania (np. silikonowa);
- metalowa łyżeczka (przyda nam się podczas tworzenia kuleczek);
- papierowe mini papilotki.
Sposób wykonania:
Białą czekoladę łamiemy w kosteczki i umieszczamy w miseczce (w tym przypadku metalowej).
|
BARDZO WAŻNA UWAGA!!!: Wody powinno być tyle, by umieszczona na garnku miska jej nie dotykała (!!!!!!) W innym razie czekolada, która będzie rozpuszczała się w tzw. kąpieli wodnej, nam się zważy :/
Czekamy aż czekolada nam się całkiem rozpuści... |
... a następnie wlewamy do niej mleko skondensowane. Całość należy wymieszać (powinna tworzyć nam się stopniowo dość zwarta masa),... |
... dodać żurawinę... |
... i jeszcze raz porządnie wszystko wymieszać. |
Tak utworzoną masę należy wstawić na ok. 4 godziny do lodówki (choć ja trzymałam ją krócej - ok. 2h. Po prostu sprawdzajcie na bieżąco jej stężenie).
Po upływie wspomnianego czasu formujemy z masy kuleczki... |
... obtaczamy w wiórkach/migdałach/cukrze pudrze... |
Przed samym podaniem wkładamy nasze pralinki do papilotek (nie polecam robienia tego wcześniej, tj. przed wstawieniem ich do lodówki, bowiem pod wpływem wilgoci papierowe papilotki się "rozpłaszczą" i będą bardziej szpecić nasz deser niż go ozdabiać).
Dziś został zjedzony ostatni trufelek, także muszę zabrać się za produkcję kolejnych ;)
SMACZNEGO!!! :) :) :)
Wyglądają rewelacyjnie:)I pewnie jeszcze lepiej smakują:)
OdpowiedzUsuńSą znakomite :) Ale jeszcze lepsze są po moich dodatkowych modyfikacjach ;)
UsuńWyglądają pięknie. Ile sztuk wychodzi z jednej porcji, bo chciałabym jej przygotować na przyjęcie urodzinowe siostry i muszę wiedzieć czy wystarczy dla 15 osób czy będę musiała przygotować więcej porcji.
OdpowiedzUsuńMniej więcej tyle, ile widać na zdjęciu, czyli ok. 15 - 16. Choć to zależy, jak duże kulki planujesz formować. Wychodzi więc na to, że będziesz musiała wykonać nieco więcej takich trufli ;)
Usuń